top of page

LED osvetlenie TV štúdia

Aktualizováno: 3. 9. 2020

Televízne štúdiá často potrebujú zaujať oko diváka. Preto je potrebné, aby boli efektne nasvietené. A netýka sa to len zábavných relácií – dobre potrebujú vypadať aj štúdia televíznych novín alebo spravodajských televízií.


LED dekorácie


Typicky sa v TV štúdiu osvetľuje pozadie, ale aj elementy, ktoré sú súčasťou hier. Takto napríklad funguje osvetlenie 5 proti 5 v RTVS:



LED osvetlenie je použité nielen ako dekorácia do pozadia, ale je aj aktívnou súčasťou hry, ktorá poteší napríklad pri nesprávnej odpovedi – celé štúdio sa zafarbí do červenej. Takisto pri rozstrele, stôl rýchlejšieho hráča sa sfarbí do zelenej:



Veľké televízne show


Československo má talent alebo X Factor potrebujú oživiť hlavne stage / pódium, kde sa celá show odohráva. LED hady však používame aj v rekvizitách, ako sú napríklad LED tyče, nasvietenie lešenia alebo nasvietenie klavíru. Často je potrebné premeniť aj pohyblivé rekvizity na svietiace objekty. Tu vieme použiť bezdrôtové ovládanie napríklad pomocou DMX a napájanie z bateriek.




Takisto taký Let’s Dance potrebuje oživiť scénu. Pekné boli hlavne osvetlené schody:




No a samozrejme taký Eurovision Song Contest sa nezaobíde bez LED hadov v scéne. V roku 2018 ich od nás použili vyše štyroch kilometrov:



Spravodajské relácie


Televízne štúdiá spravodajských relácií používaju hlavne LED steny na zobrazovanie práve preberanej témy. Používajú sa v nich ale aj tzv. LED horizonty – digitálne LED pozadie, ktoré umožňuje prehrávať videá aj na pozadí TV štúdia. Stačí si pozrieť správy v TV Markíza alebo JoJ alebo aj spravodajské štúdio TA3. Väčšinou používajú kombináciu LED stien a LED pozadia.



Pozadie používa väčšinou nižšiu hustotu LED bodov. Ale vďaka difúznemu prvku ho vieme nasvietiť tak, že je pekné:



Pohyblivé objekty


Samozrejme že čím viac sa toho na obrazovke deje, tým viac to priláka divákov. Preto je niekedy potrebné osvietiť aj pohyblivé veci ako napríklad auto v Taxi:




To už je špeciálna inštalácia, ktorá vyžaduje aj servisných technikov a hardvérový vývoj – ale zvládli sme.



Dekorácia štúdia alebo 3D rendering?


Mnohé štúdiá v súčasnosti prechádzajú aj na tzv. virtuálne štúdiá, kde dekorácie „dopočítava“ počítač v réžii. Žiaľ, aj pri súčasnej sile počítačov stále takéto štúdia vypadajú dosť umelo. Preto si myslíme, že LED dekorácie z TV tak skoro nezmiznú.


Čiže ak máte TV štúdio a potrebujete pomôcť s jeho efektovým nasvietením, radi Vám pomôžeme. Preto neváhajte a kontaktujte nás.



50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page